Aktuella utställningar

Veronica Nygren. Textil konst och radikal design 31 januari – 31 maj 2015

31 januari - 31 maj 2015

 

Veronica Nygren utställning,Thielska Galleriet.Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren, Thielska Galleriet. Foto: Peder Lindbom

Veronica Nygren (1940-2006) hade förmågan att väva in en hel värld i sin konst. Hon fyllde den med erfarenheter av vardagsliv och politisk medvetenhet, med kunskap om svensk hantverkstradition och globala influenser, i levande dialog med konsthistoria och samtidskonst. Nygren prövade outtröttligt textilens möjligheter. I dag framstår hon som en av förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden.

Thielska Galleriet visar under våren 2015 den första retrospektiva utställningen som tar ett helhetsgrepp över Nygrens konstnärskap, från tidigt 1960-tal till början av 2000-talet. Här visas fria vävar och applikationer, mönster och kläder för företaget Mah-Jong tillsammans med personliga och experimentella bildvävar samt offentlig konst i stora format. Några av verken har placerats i museets övervåning. I relation till den nationalromantiska konsten på Thielska är det tydligt att Nygren även ingår i en lång tradition av svensk landskapskonst.

Textil har traditionellt sett förknippats med en kvinnlig sfär, hemmet och de små sammanhangen, men Nygren verkar i en tid där dessa föreställningar omprövas, problematiseras och överskrids. Hennes verk låter konst och formgivning kombineras med politisk agenda och globala perspektiv på ett sätt som är högst relevant i vår egen tid.

Veronica Nygren har också en personlig anknytning till Galleriet, då hon var barnbarnsbarn till konstsamlaren och bankiren Ernest Thiel. Konstnären Gustaf Fjæstad anlitades av Thiel år 1905 för att formge mattor, tapeter och gobelänger till inredningen. Mattorna på övervåningen är formgivna särskilt för museet av konstnären Lennart Rodhe under 1980-talet.

När Veronica Nygrens nyskapande konst nu visas på Thielska Galleriet följer vi en tradition av att ta textil på allvar, som konst i sin egen rätt.

Katalog

En rikt illustrerad bok om Veronica Nygrens verk ges ut i samband med utställningen: Veronica Nygren. Textil konst och radikal design, på Atlantis förlag. Texter av Suzanne Osten, Hedvig Hedqvist och Annika Nordin, med förord av Patrik Steorn. Boken säljs i butiken på Thielska Galleriet.

Visningar

Utställningen presenteras kort under de offentliga visningarna, tisdagar och lördagar kl. 14.
Boka en egen visning av utställningen för din konstförening, arbetsplats, vänner eller annan grupp. Läs mer här.

Läs mer om Veronica Nygrens bakgrund.

 

Vardagsrummet mot matsalen. Foto: Maria Fällström

Den permanenta samlingen

Hösten 2013 gjordes en nyhängning av Thielska Galleriets samling under ledning av Olle Granath, tidigare överintendent för Moderna Museet och Nationalmuseum.

Se Edvard Munch, Carl Larsson, Eugène Jansson och många andra skandinaviska konstnärer från sekelskiftet 1900 i museets unika miljö. Inget museum förmår ge en sådan förtätad bild av det förrförra seklets skandinaviska konst som Thielska Galleriet. Konsten och byggnaden sekunderar varandra på ett sätt som saknar motsvarighet, inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Läs mer