Aktuella utställningar

Jan Hietala och Eugène Jansson i dialog

13 juni – 20 september 2015

Män vid vatten

Män som badar är ett motiv som dragit blickarna till sig genom hela konsthistorien. Kroppar i rörelse och i vila, med nakenbadets glidningar mellan sociala och privata situationer ger nya möjligheter att observera den nakna manskroppen. Badhus och spontana naturbad har åtminstone sedan sent 1800-tal lockat konstnärer som skildrat både badets hygieniska effekter, den frigjorda lekfullheten och dess erotiska lockelser.

Konstnären Jan Hietala har länge ägnat sig åt att utforska denna konstnärliga tradition genom olika medier: måleri, film, texter och installationer. Han har därför bjudits in för att visa ett urval av sina verk och ge ett nutida perspektiv på en av Thielska Galleriets mest iögonfallande målningar: Flottans badhus (1907) av Eugène Jansson (1862-1915).

Jansson tillhörde den närmaste kretsen av konstnärsvänner kring samlaren Ernest Thiel, hans målningar hade en helt egen vägg uppe i galleriet. Sedan 1970-talet, när det blev känt att Jansson varit homosexuell, har Flottans badhus förvarats i museets magasin och endast visats vid tillfälliga utställningar. Med den här utställningen vill vi manifestera att de nakna männen åter ska få en permanent plats på museet. Med de nakna männen öppnar vi museet för alla sorters blickar, från både kvinnor och män.

Utställningen utforskar Hietalas och Janssons gemensamma intresse för nakna män och kreativa processer, grundat på en valfrändskap. När en konstnär väljer en frände, det vill säga en likasinnad, beskriver han eller hon eller hen även sin egen tillhörighet, sin familj. Genom Hietalas verk kan vi se Jansson med nya ögon.

Många av Hietalas verk har inte visats tidigare i Sverige och några av dem är dessutom tillkomna i Thielska Galleriets lokaler. Utställningens texter är skrivna av konstnären själv och förstärker det personliga perspektivet.

Välkommen till en sinnlig utställning om nakna män vid vatten!

hietalajansson

Teckning, Jan Hietala och ”Flottans badhus”, Eugène Jansson

Programverksamhet
Konstnärsvisning. Torsdag 30 juli kl. 18.00
Jan Hietala visar själv utställningen Män vid vatten, i samband med Stockholm Pride.

Konstnärsvisning. Torsdag 6 augusti kl. 18.00
Jan Hietala visar själv utställningen Män vid vatten, i samband med EuroGames. Visningen sker på engelska.

Konstnärsamtal. Torsdag 10 september kl. 18.00
Jan Hietala i samtal med konstkritiker Sophie Allgårdh

Butiken
Flottans badhus finns förstås som vykort men pryder även brickor och servetter som säljs i butiken. En badkasse i tyg särskilt formgiven för utställningen av Jan Hietala säljs i begränsad upplaga.

Vardagsrummet mot matsalen. Foto: Maria Fällström

Den permanenta samlingen

Hösten 2013 gjordes en nyhängning av Thielska Galleriets samling under ledning av Olle Granath, tidigare överintendent för Moderna Museet och Nationalmuseum.

Se Edvard Munch, Carl Larsson, Eugène Jansson och många andra skandinaviska konstnärer från sekelskiftet 1900 i museets unika miljö. Inget museum förmår ge en sådan förtätad bild av det förrförra seklets skandinaviska konst som Thielska Galleriet. Konsten och byggnaden sekunderar varandra på ett sätt som saknar motsvarighet, inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Läs mer