Kommande utställningar

Konstnärlig blomstring. Art Nouveau från Rörstrand, 1895–1920

18 februari – 4 juni 2017

Vernissage lördag 18 februari kl 12–17 med invigning kl 14

Slingrande former med inspiration från naturen utmärker konst och hantverk i Jugend eller Art Nouveaustil, vid sekelskiftet 1900. Keramiken är fylld av fåglar som svävar i luften, krälande skaldjur, fiskar och alger från undervattensvärlden. Träd och växtlighet från skog och mark samsas med insekter, ogräs och blomsterprakt från trädgårdsrabatterna. Motiv från den svenska naturen blandades med inspiration från en japansk bildvärld och från europeiskt konsthantverk.

Rörstrand var en av de porslinsfabriker som vid den här tiden välkomnade konstnärer in i industrin. Keramiken hade stor framgång och visades på utställningar och såldes i butiker även internationellt. Än idag fascinerar de spektakulära motiven, de gnistrande glasyrerna och eleganta former som växte fram ur den kreativa och experimentella miljön.

Utställningen visar Rörstrands konstkeramik, med inlån från en betydande privat samling, i grönskande iscensättning signerad av Gunnar Kaj. Naturens prakt som pryder vaser, skålar, fat och urnor får möta verklig växtlighet i effektfulla installationer i salarna på Thielska Galleriet. Flera av utställningens pjäser var med på tidens konstindustriutställningar och visas nu efter en lång törnrosasömn.

Utställningen utgår från Markus Dimdals nyutkomna bok Art nouveau från Rörstrand: konstkeramiken 1895–1926, Arvinius+Orfeus Publishing, Stockholm, 2016.

Bildtext: Alf Wallanders vas eller blomkruka med tistelmotiv med underglasyrmålning på flintgods är från december 1895 och en av konstnärens första keramiska pjäser. Foto: A Brandeker. 

Minnets kläder. Tonie Lewenhaupts modesamling

17 juni – 1 oktober 2017

Kläder har kapacitet att gestalta sin samtids frågor om både identitet, ekonomi och estetik, men bär också på sin egen historia. Tonie Lewenhaupt har sammanställt en modesamling av högsta kvalitet ur den europeiska modehistorien, som donerats till Röhsska museet. I nära samarbete med Tonie Lewenhaupt planerar Thielska Galleriet en utställning som utgår ifrån donationen och hennes senaste bok Minnets kläder.

Europeisk modehistoria, klädesplaggens sociala sammanhang, Tonies gärning som samlare och modets poetiska potentialer är teman som tas upp i utställningen, där kläderna visas tillsammans med Tonies modehistoriska illustrationer. Genom att kläderna placeras i Thielska Galleriets miljö som tidigare varit ett hem, får dräkterna en intressant och personlig inramning samtidigt som de levandegör rummen som platser att mötas, synas och visa upp sig.

Bildtext: Dräkt, Thierry Mugler, 1980, ur Tonie Lewenhaupts samling. 

Moments – Ögonblick. Skulpturer av Karin Wiberg

1 juni – 1 oktober 2017

Karin Wibergs karaktärsfulla skulpturer av människor och djur tycks uppfyllda av lugn och eftertänksamhet. Med sin konst vill hon låta besökaren uppleva ögonblick fyllda av känslor och tankar. Under sommaren tar skulpturerna plats i olika delar av parken på Thielska, de leder en vandring som låter besökaren upptäcka lite oväntade platser – några står väl synliga andra mer dolda. Utställningen bli en möjlighet att sakta ner och njuta av platsen och atmosfären i möte med skulpturerna.

Läs mer om Karin Wiberg

Fri entré till utställningen i parken.

Bildtext: Karin Wiberg, Vit räv, 2015, skulpterad bränd lera som bemålats. Installationsbild från mossträdgården The Forest of Wisdom i Komatsu i norra Japan.

Helga Henschen

14 oktober 2017 – 21 januari 2018

Thielska Galleriet visar en retrospektiv utställning om Helga Henschens konstnärskap (1917–2002) i samband med hennes 100- årsjubileum. Helga Henschen arbetade i olika medier och i utställningen finns målningar, skulpturer, affischer, illustrationer och karikatyrer från 1940-tal till och med 1990-tal. Kraftfulla solgudinnor, beskyddande tjurar och barn med fåglar samsas med frispråkiga tanter och handskrivna budskap om omsorg, gemenskap och politiskt engagemang.

Helga Henschen var barnbarn till Ernest Thiel och har därmed en personlig koppling till Thielska Galleriet. Hennes mångsidiga konstnärskap hade ett stort genomslag i Sverige under 1970- och 80-talen både med färgrika konstverk i offentlig miljö och satiriska rutor i tidningarna.  Dess avväpnande underfundiga ton har aktualitet än idag.